Restorative Yoga

Restorative Yoga är en meditativ form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Restorative Yoga är en specifik form av yoga med avsikt att genom olika tekniker i mjuka och avslappnande positioner ge kropp och sinne maximal avlastning och återhämtning.

Det kan vara den svåraste och mest avancerade yogastilen då den verkligen låter oss slappna av på djupet, att slappna av och släppa kontrollen för att komma ner i varv.

Hur fungerar Restorative Yoga?

Vi placerar oss i sköna och bekväma positioner för att skapa avslappning i kroppen. Vi håller varje position i minst 5 minuter och kanske ända upp till 30 minuter. Genom att hålla positionerna under en längre tid och samtidigt känna sig fullständigt bekväm och avlastad i kroppen, kan vi tillåta oss att verkligen slappna av och ”sjunka in” djupare i positionen, här skapar vi återhämtning.

Underskatta aldrig vikten av återhämtning

Både kropp och sinne behöver återhämtning för att fungera optimalt. Det är nämligen då många viktiga processer som bidrar till att bland annat hålla oss friska, skadefria och må allmänt bra sker i kroppen. Om vi inte får den viktiga återhämtningen återuppbyggs inte cellerna på samma sätt, cirkulationen minskar och immunförsvaret går ner. Genom vila och avslappning stimulerar vi det parasympatiska nervsystemet och hjälper oss att skapa en fysisk och mental balans. Vi skapar en mer lugn och behaglig balans.

Props

I Restorative yoga använder vi bla props för att avlasta kroppen. Det är en mycket stor del av restorative yoga och med props såsom klossar, filtar, bolster eller kuddar är därför viktiga för att verkligen kunna släppa taget och slappna av fullt ut. Restorative yoga passa alla Restorative Yoga är en yogaform som passar alla. Genom att avlasta kroppen med props och modifiera positionerna efter våra egna behov kan vi hitta in i de flesta positioner. Restorative yoga är ett bra komplement till din vanliga yoga och träning. Är också ett effektivt verktyg om/när du känner dig stressad, har skador i kroppen, har sömnproblem eller liknande.

yinyogaroslagen

Att tänka på

  • Det är viktigt att tillåta sig själv att verkligen slappna av och hålla längre stunder i en position för att få ut så mycket som möjligt
  • Som i all annan yoga kommer tankar att uppstå som vi kan uppleva som störande. Om tjattret i huvudet känns för mycket, försök att acceptera att det finns där och återgå om och om igen till andetaget för att fokusera
  • Att använda props är en stor del i hur bekväm en position känns
  • Vid låg energi och extremt hög stress kan det vara bra att enbart utföra Restorative yoga under några veckor

Restorative Yoga skapades av BKS Iyengar och används mycket effektivt mot fysisk och psykisk utmattning.